torsdag 4 december 2014

Låt inte SD sätta agendan!

Nyval, extraval! Tjoho, där satt den. Nej, nu överdriver jag kanske glädjen en del men jag tycker det är bra. Den parlamentariska situationen är inte helt lyckad som alla vet, och dels kan de sju ”etablerade partierna” göra om och göra rätt för att se till att det åttonde partiet och det numera med marginal tredje största – Sverigedemokraterna – inte får samma inflytande som förra gången. Visst, det är inte de andra partierna som dikterar vem människor ska rösta på men de misstag som gjordes förra gången var fatala. Det var inte Sverigedemokraterna som gjorde en bra valrörelse - det var de andra partierna som gjorde den bra åt dem. Här följer därför min agenda för färre rasister i riksdagen efter 22 mars 2015. Sen får de övriga partierna göra upp om makten, men det är en annan fråga. För att som många politiska bedömare gjort det senaste dygnet utgå från att ett extraval ofelbart gynnar SD tror jag inte ett skit på. Men det beror naturligtvis på hur de övriga partierna spelar sina kort.

1.       Låt inte SD bli en valfråga i sig som senast. All uppmärksamhet är bra uppmärksamhet. Ett parti det inte pratas om tappar alltid röster.

Några veckor innan valet i september pekade samstämmiga valbarometrar på att Vänsterpartiet skulle hamna kring 8% och Miljöpartiet kring 10%. I valspurten försvann partiernas hjärtefrågor och på mindre än en månad tappade båda partierna ungefär 1/3 av den förväntade röstmängden. Samtidigt trummade Centerpartiet på med bland annat anställda twittrare medan SD inte behövde föra fram sin politik själva eftersom alla andra pratade om den. Dessa båda partier var valspurtens segrare – inte för VAD de sa utan för ATT de sa något eller framför allt i SD:s fall att någon annan sa det åt dem.

SD som parti var en av valrörelsens största frågor. SD var minst lika mycket valfråga som ekonomi, regeringsduglighet eller vinster i välfärden. Minst nio av tio saker som sades var negativa, men det hade ingen effekt på valresultatet. Eller jo, en motsatt effekt. Detta visar att partier som är i rampljuset vinner på det, oavsett vad de egentligen hittar på där. Om vi fortsätter prata om SD som en politisk fråga i sig kommer partiet fortsätta dra till sig missnöjda väljare från andra partier. Om vi inte pratar om dem kommer intresset för partiet hos marginalväljarna ("osäkra väljare") sannolikt att minska.

2.       Prata om varför aktiv antirasism är viktigt, hur det är att vara utsatt för rasism. Detta är mycket viktigare än att kalla andra människor för rasister.

Många tycker säkert det är fint att vara bland de 87,1% som inte röstade på SD och som alltså ”inte är rasister”. Men är då 12,9% av svenska folket rasister och har mängden som de facto är rasister mer än fördubblats på fyra år? Kanske, men tror vi det så är slaget förlorat. Alltså måste vi utgå från att många av SD:s väljare går att omvända. Att det finns möjlighet att de kan tänka sig att rösta på ett alternativ som tror på människors lika värde, att få dessa människor att förstå vad det innebär att vara utsatt för rasism i sin vardag och att det nog inte är så fantastiskt kul. Att de som invandrat till Sverige inte gör det för att sno våra jobb, förstöra någon budget eller på något annat sätt av ondska. Och jag vill att folk använder någon annan än Zlatan Ibrahimovic som exempel på att människor med ursprung i andra länder berikar Sverige. Aktiv antirasism i stället för angrepp på de som råkade ta fel valsedel förra gången - det är vägen att gå.

3.       Sätt fokus på varför SD:s ekonomiska politik missgynnar svaga grupper. Låt dem, om de måste prata alls, prata om allt annat än invandring och integration.

SD är självbelåtet nöjda över att ha lekt bråkstakar, fällt regeringens budget och pressat fram ett extraval i mars. De har självförtroende och ser extravalet som en ”folkomröstning om invandringen”. Om andra accepterar den agendan har SD redan vunnit valet och stärkt sin position ytterligare.

Men SD har alldeles nyss röstat nej till en budget som skulle ge mer pengar till svaga grupper som pensionärer och arbetslösa. De har svikit sina vallöften, något de självklart är medvetna om men försöker släta över med att regeringens budget var underfinansierad och därför ej skulle gett de förmåner åt dessa grupper som utlovats. Det är naturligtvis rent trams. Och detta ska de få höra i varenda debatt om ekonomisk politik mellan nu och 22 mars.

Och jag vill se representanter från SD debattera glesbygdspolitik med Annie Lööf, debattera gruvskatt med Åsa Romson, debattera vinster i välfärden med Jonas Sjöstedt. Låt dem debattera allt annat än invandring. De kommer inte vinna en enda ny röst så länge de inte tillåts sätta agendan. Ingen av deras väljare är intresserad av att höra om egentligen något annat än invandringens kostnader.

Problemet är att medierna hjälper till. Så sent som i tisdags tilläts Mattias Karlsson stå i SVT nyheter och hålla ett mer än 20 minuter långt propagandatal (som innehöll en hel del lögner) mot invandring utan att någon avbröt honom innan han till slut kom fram till vad han egentligen skulle säga – att de tänker fälla regeringens budget. Naturligtvis borde SVT ha avbrutit sändningen. Igår dök Mattias Karlsson upp i samma tv-studio som Jonas Sjöstedt mot ett löfte om att slippa debattera. Han kom tack och lov bara delvis undan, men bara på några få minuter blev han mosad av Sjöstedt. Debatten handlade ju inte om invandring. SD granskas kritiskt ibland, men de särbehandlas åt båda håll för att de står i händelsernas centrum och har nyhetsvärde, ett faktum som de vinner på. Det gäller att se till att de inte alltid finns i detta centrum. De måste tråkifieras. Och det är bråttom.

Tyvärr är jag inte lika optimistisk som jag eventuellt gett sken av. Redan nu, mindre än ett dygn efter att extravalet är offentliggjort märker jag exakt samma retorik och samma intresse kring SD som möjliggjorde deras lyckade valspurt i september. SD pratar alltså om att extravalet kommer bli en ”folkomröstning om invandringen” – meningsmotståndare drar (befogat men taktiskt vansinnigt i enlighet med vad jag skrivit tidigare) rasistkortet omgående. Mönstret känns igen – SD behöver knappt lyfta sina frågor själv eftersom de får hjälp från alla möjliga håll.

SD har uppenbarligen börjat sin valrörelse redan – det är dags för de andra partierna att göra det också. SD ska inte få sätta agendan. Man kan inte folkomrösta om solidaritet. Den här valrörelsen ska inte handla om invandringen – den ska handla om allt annat än invandringen.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar