fredag 27 december 2013

Årets 50 bästa låtar (2013).

Nuförtiden skriver jag om musik huvudsakligen på Rockfoto och därför blir det inte jättemycket här. Men en helt personlig lista över årets bästa låtar passar nog bättre i detta forum. Och jag är noga med att listan är helt personlig. Dessutom är det bara en låt per artist som gäller.

Alla som lyssnar på musik har sina kriterier för vad som är en bra låt. Personligen tilltalas jag exempelvis av en bra melodi, snygga uppbyggnader, oväntade vändningar, inspirerade solon och gitarrmangel och av vokalister som brinner för sina texter. Mindre av att ”det här är framtiden”, vilket dock inte innebär att jag skyr elektro, tvärtom. Och den här listan handlar därför om vilka låtar som fått mig att trycka på repeat, inte vilka jag tror kommer anses vara mästerverk eller stilbildande om tio år. Jag är således lite trögare än till exempel Pitchfork och Musikguiden i P3, som båda mer eller mindre gått från gitarrälskare till gitarrofober på mindre än fem år. Jag är till exempel så hopplöst ute att jag fortfarande älskar funk, retrosoul och därtill hörande groove, genrer som många förknippar med ”då” men i högsta grad frodas även nu även om nya releaser exponeras alldeles för lite i media.

Men först tips om två andra låtlistor. Min vän Mattias har gjort ett mycket ambitiöst projekt som är läsvärt både för musiktipsen och för hur en perfekt sida i ämnet ser ut. Hans lista domineras av hiphop och rnb, och där finns garanterat fina tips att hämta för den som vill det.

Och så en annan vän, Mikael/Drake, troligen svensk mästare i att plocka fram bortglömda svenska artister från 70/80-talet och dessutom ett uppslagsverk när det gäller brittisk folkpop/folkrock. Han har ett annat upptagningsområde än nästan alla andra musikskribenter jag läser, vilket märks av hans lista som innehåller såväl väldigt bra som för massorna okända grejer.

Men nu över till min egen lista. Här är de 50 bästa låtarna som kom 2013 enligt mig (ett sjukt bra musikår känns det som, fick stryka massor som "bara måååååste vara med")

Spellista med de 47 låtar som finns på Spotify + en bonuslåt (se längst ner). Låtarna med My Bloody Valentine, The Underachievers och Feathered Arms finns i nuläget ej på Spotify.

1. bob hund - Åh Döds
Beror det på att bob hund varken släppte album eller turnerade att den bästa låt de släppt under 2000-talet inte uppmärksammades mer? Eller att den är 7 minuter lång? Åh Döds är i alla fall inte bara allt som är bra och unikt med dem, den visar även en ny sida med dödsmässokör och en lång, stegrande uppbyggnad som bara blir mer och mer. Men bäst är ändå när de precis vid femminuter-strecket trycker på full gas. Och så årets svenska textrad - "Åh döden, kan du spara dom som vi tycker om ännu ett år". Jag lipar varje gång. Jag tycker mig höra hela bob hunds karriär + lite till i denna låt. Förkrossande bra.

2. Janelle Monáe - Ghetto Woman
Finns säkert 10 låtar från The Electric Lady, årets bästa album alla kategorier - kanske rentav det bästa som släppts under 2010-talet - som kunde fått vara med här. Men på Ghetto Woman spelar hon ut hela sitt register i en soulorgie som kunde varit hämtad från Stevie Wonders storhetstid på 70-talet. Innan hon fyrar av en helt knäckande rapvers på vad som framstår som ren inspiration.

3. Lady Lamb The Beekeeper - Bird Balloons
Denna unga tjej från Maine och hennes debutalbum Ripely Pine är årets sensation för mig. Och Bird Balloons är kanske den på samma gång bästa och konstigaste låten. Det låter som fem låtar som satts ihop till en (något som inte är fallet fick jag veta när jag intervjuade henne) och man vet aldrig var i låten var man befinner sig eller vad som ska hända härnäst? Hennes bitska gitarr firar stora triumfer och låtens olika teman kittas ihop till den låt jag lyssnat på allra flest gånger under året.

4. Hannah Williams & The Tastemakers - Washed Up
I viss konkurrens med Tired av Kelly Price (från 2010) den snyggaste soulballad jag hört på många år. Låt vara att den kom sent 2012 i hemlandet England, men i resten av världen släpptes den i januari 2013.

5. Yancey Boys feat. Common & Dezi Paige - Quicksand
J Dillas lillebror, John Yancey, har tillsammans med en av Dillas gamla kompisar gjort låtar baserade på storebroderns beats. Albumet är aningen ojämnt men Quicksand är ren magi. Man kan tro att det är Common eller nya talangen Dezi Paige som lyfter den, men faktum är att det är Yanceys egen vers som träffar hårdast. När han rappar "I hear the haters say I never be more than J Dillas little brother" eller när han nästan snubblar på orden så han börjar sjunga under några sekunder i stället - varje gång jag kommer dit måste jag backa och lyssna igen.

6. Makthaverskan - No Mercy
"Fuck you for fucking me when I was seventeen". Räcker egentligen så, det är total attack och det är totalt knäckande. Asleep blev hiten från skivan, men för mig är det No Mercy som står ut på Makthaverskans andra album

7. Public Service Broadcasting - Everest
De gör låtar som bygger på gamla journalfilmer till både elektronik och standardinstrument. Det funkar mycket bättre än vad man kan tro. Den här låten handlar såklart om att bestiga världens högsta berg. Fanns precis som #4 ute sent 2012 i England, men jag har överseende med det.

8. Big Sean feat. Kendrick Lamar & Jay Electronica - Control
Det finns ett skäl till att Kendricks vers i Control är årets mest omtalade. Helt ostoppbar.

9. My Bloody Valentine - Who Sees You
Det tog 22 år att följa upp Loveless. Det var värt väntan. Gitarrerna i avslutningen av Who Sees You är från himlen.

10. Benjamin Folke Thomas - Let Her Down
Enligt hans Facebooksida är han en göteborgare som bor i London. Och han låter som en amerikansk folksångare. Jag vet inget mer, men låten är helt fantastisk och fylld med bildliga beskrivningar som "you fell to pieces in front of the adoring crowd" och "silver and gold scattered on the floor". Och naturligtvis en briljant melodi. Vilket fynd!

11. Daft Punk feat. Paul Williams - Touch
Det mest högtravande på Random Access Memories var också det bästa.

12. Sagor & Swing - Landet bortom landet bortom
Ännu en efterlängtad och fantastisk comeback. Bästa låten från årets bästa svenska album (i hård konkurrens med Sibille Attars superba Sleepyhead). För den som gillar tankeexperimentet i låttiteln finns även en låt som heter "Bortom landet bortom landet bortom". Det blir ganska långt bort.

13. The World Is A Beautiful Place And I Am No Longer Afraid To Die - Getting Sodas
Låter kanske inte som det roligaste i världen med ett emoband från Connecticut men deras album Whenever, If Ever är rakt igenom lysande. Och bäst är fade-outen i Getting Sodas.

14. Josephine Foster - My Wandering Heart
Låter som musik från en sedan länge svunnen tid. Lika delar folk och 40-talsmusikal. Men ack så bra.

15. Vånna Inget - Ingen Botten
Det borde vara omöjligt att få in så mycket ångest på 197 sekunder. Men varenda ton och varenda ord gör ont. Livet är den längsta vägen till det kortaste stråt.

16. MØ - Pilgrim (MS MR remix)
MS MR är inte bara ett ruskigt bra band, de verkar också kunna det här med att göra snygga remixer som fullt ut har deras prägel. Detta är pop-perfektion. 

17. T Bird and The Breaks - The Big E.Z
Fantastisk funkraphyllning till New Orleans som musikstad. Namedropping-excess som håller hela vägen.

18. Jon Hopkins - Open Eye Signal
Älskar hur Hopkins på Immunity lyckas låta både dansant och återhållsam på samma gång. I floden av elektroniska producenter står Jon Hopkins ut som en musiker med egna visioner. Älskar melodin, älskar pulsen. Och till slut står man där och vevar med händerna vare sig man vill eller inte.

19. Sibille Attar - To Turn Half Blue
Älskar att Sibilles på ytan ibland rätt käcka låtar vanligen bär på djup svärta. Något som dras till sin spets här. Och instrumental/visslings-partierna hade gärna fått hålla på för evigt. Sleepyhead är för övrigt ännu ett album med flera andra låtar som kunde fått vara med här. Fantastisk skiva.

20. Yeah Yeah Yeahs - Sacrilege
Förstasingeln från Mosquito är bland det bästa YYY gjort. Synd att albumet i övrigt var en monumental besvikelse. 

21. Mariam The Believer - Invisible Giving
För oss som älskar Wildbirds & Peacedrums var Mariams solodebut synnerligen efterlängtad. Vilken enorm sångerska hon är. Kan möjligen verka lite quirky till en början, men oj vad det växer.

22. Savages - She Will
Årets mest omtalade postpunknykomling var också den bästa.

23. Hot 8 Brass Band - Big Girl
Massa jazzfunkiga blåsare från New Orleans som jammar blir sällan fel. Tuban kills it!

24. Youth Lagoon - Raspberry Cane
Jag verkar vara den enda som tycker Trevor Powers steg från känslosamt lågmäld till mer utåtriktad var rätt väg att gå. Finns massor med stora låtar på Wondrous Bughouse, som jag håller som ett av årets bästa album.

25. Blouse - 1000 years
Egentligen låter produktionen ganska amatörmässig, men det är någonting med melodin som förstör/förgör/förför mig fullständigt.

26 Primal Scream - It's Alright, It's Ok (legendarer, Skottland)
27 Youngblood Brass Band - Overtime (jazzfunk, New Orleans)
28 Nadine Shah - Winter Reigns (gothpopballad, England)
29 Y La Bamba - Oh February, Mad As We Are (lågmäld ballad, Portland)
30 Jason Isbell - Live Oak (singer/songwriter, Alabama)
31 Esben & The Witch - Smashed To Pieces In The Still Of The Night (gothig postrock, England)
32 Bonobo - Antenna (elektronika, England)
33 Absolutely Free - UFO (experimentell rock, Kanada)
34 D-Black Da Ghana Bwouy, Efya, Ice Prince, Muna & El Tido – Still Da Same (sjukt svängig hiphop, Ghana)
35 Dalaplan - Skiter i allt (garagerock, Malmö)
36 Majical Cloudz - Savage (indie-elektronika, Kanada)
37 The Underachievers - Melody Of The Free (hiphop, New York)
38 Melt Yourself Down - Fix My Life (jazz-world-pop-younameit, England)
39 Hypnotic Brass Ensemble - Planet Of The Aeps (jazzfunk, Chicago)
40 Chvrches - Science/Visions (synthpop, Skottland)
41 Norma - JPS (krautpop med sampling av SVT:s sändning när Ronnie Peterson kraschade på Monza 1978, Stockholm)
42 !!! - One Girl/One Boy (dansant pop, Sacramento)
43 Inga Copeland - A&E (elektroniskt och drömskt, Londonbaserad)
44 Amel Larrieux - Afraid (soul, Philadelphia)
45 If They Ask Tell Them We're Dead - Weak Ends (shoegaze, Malmö)
46 The Internet - Red Balloon (soul/triphop, Los Angeles)
47 Ossler - Partisanen (suggestiv pop/rock, Helsingborg)
48 Feathered Arms - Lies! Lies! Lies! (riotrock, Malmö)
49 Mount Moriah - Miracle Temple Holiness (folkrock, North Carolina)
50 Soulnaturals feat. Sharon Gitau - If It's War You're Looking For (soul, England)

I spellistan finns den sista låten som inte kom med, Moonface - November 2011, med. En ohyggligt fin pianoballad som vi kan kalla #51. Omöjligt att få med allt man vill lyfta fram. Men det här var mitt 2013. Och jag känner mig rätt nöjd med det. Gott nytt år!
 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar